tiistai 15. maaliskuuta 2011



































Loppiainen oli ja meni, meillä sitä vietettiin iloisissa merkeissä. Loppiaisunnuntaina juhlittiin 30-vuotissynttäreitäni perhepiirissä ja seuraavana tiistaina päästiin laskiaisriehaan syömään perinteisiä herkkuja ja laskemaan mäkeä.


Tämä soppa oli itselleni uusi tuttavuus ja sen bongasin Jensenin kiusaus -blogista. Ohje on Gordon Ramsayn ja myönnettävä on, että ainakin omaan makuuni nämä maut sointuvat mukavasti yhteen. Herneiden ja mintun yhdistelmä on mahtava ja parmankinkku koristeena tuo keittoon kivasti suolaisuutta (ja varmistaa, ettei mene liian terveelliseksi touhu!). Suosittelen kokeilemaan - muistuttaa enemmänkin kasvissosekeittoa kuin perinteistä hernerokkaa (joka sekin on ihanaa). Päälle tuoreita herneenversoja ja keväinen ateria on valmis. Tule jo, kesä!

Erilainen hernekeitto

2 rkl oliiviöljyä
4 siivua parmankinkkua
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria
iso kourallinen tuoreita mintunlehtiä
400 g tuoreita tai pakasteherneitä
200 g crème fraîchea

Kuumenna oliiviöljy pannussa. Paista parmankinkkuviipaleita, kunnes ne ovat aivan rapeita ja nosta talouspaperille, jotta saat ylimääräisen rasvan valutettua.
Laita kattilaan noin 4 dl vettä, lisää mintunlehdet ja hiukan suolaa sekaan ja nosta kiehumispisteeseen. Lisää herneet sekaan ja kiehauta, kunnes ne ovat sulaneet ja ovat vielä täysin vihreitä. Siivilöi herneet niin, että säästät keitinveden.

Laita herneet ja minttu monitoimikoneeseen tai tehosekottimeen ja lisää sekaan keitinvesi. Sekoita niin kauan, että keitto on täysin soseutunut. Lisää joukkoon reilu loraus oliiviöljyä, mahdollisesti hiukan suolaa ja 4 rkl crème fraîchea. Sekoita vielä minuutin verran. Kaada keittoa syville lautasille, lisää halutessasi vielä nokare crème fraîchea sekaan ja ripottele parmankinkunpalasia ja muutama mintunlehti koristeeksi.
Tämä keitto sopii myös alkupalaksi jäähdytettynä. Huom: Jos haluat siitä vielä hienompaa, siivilöi keitto vielä kerran niin, että viimeisetkin herneenkuoret jäävät siivilään.

BON APPETIT!

4 kommenttia:

limaha kirjoitti...

Kuulosti jännältä - ja kiva että sydämille löytyi käyttöä! :)

Minttu kirjoitti...

Juu! Melkein harmitti, etten ostanut sydämiä kahta pakkausta. Ne on tosi kivoja :)

limaha kirjoitti...

Sano vaan niin ostan sulle lisää! Meillä on vielä aika monta jäljellä! :)

Minttu kirjoitti...

Hei, ostaisitko yhden pakkauksen? :) Jos voisit tuoda sen tullessanne toukokuussa ja voisin samalla maksaa sulle sen. Onnistuisko se näin?